Skip to main content

Ontdek welke aspecten het meest bijdragen aan het energieverbruik in een bedrijfsomgeving en leer hoe je effectief energie kunt besparen op de werkvloer.

In een zakelijke omgeving kan het energieverbruik aanzienlijk zijn. Vooral in grotere kantoren, waar tientallen werknemers werken, lopen de kosten snel op – gemiddeld verbruikt een kantoor met meer dan 20 werknemers ongeveer 115 kWh elektriciteit en 20 m³ gas per vierkante meter per jaar. Maar wat zijn de grootste boosdoeners voor dit verbruik? Hieronder identificeren we de zes krachtigste energieverbruikers in bedrijven en geven we tips om deze te beperken.

  1. Klimaatbeheersing: Verwarmen en koelen vormen een belangrijk deel van de energierekening in veel kantoren. Door de verwarming in de winter slechts één graad lager te zetten, kun je aanzienlijk besparen, zonder het comfort te verliezen. De optimale temperatuur voor een kantoor ligt rond de 21 graden. In de zomer kan het verminderen van de koeling met één graad, en het zorgen dat ramen en deuren gesloten blijven, ook flink schelen in de kosten.
  2. Verlichting: Oude verlichtingssystemen kunnen een enorme impact hebben op het energieverbruik. Overstappen op LED-verlichting en het installeren van bewegingssensoren of timers in minder frequent gebruikte ruimtes (zoals toiletten) kan het energieverbruik drastisch verminderen.
  3. Kantoorapparatuur: Computers, printers en andere apparaten consumeren veel energie, vooral als ze continu aan staan. Gebruik maken van energiezuinige apparaten en het uitschakelen of in slaapstand zetten van apparatuur wanneer niet in gebruik kan aanzienlijk helpen.
  4. Servers en Datacenters: Deze zijn vaak noodzakelijk maar energie-intensief. Het verbeteren van serverefficiëntie, energiezuinige koelsystemen en cloud-oplossingen kunnen het energieverbruik verlagen.
  5. Elektrische Voertuigen: Met de opkomst van elektrische auto’s en fietsen neemt het energieverbruik toe door het opladen op het werk. Maak duidelijke afspraken met medewerkers over het opladen van hun voertuigen.
  6. Stand-by Energieverbruik: Veel apparaten verbruiken ook energie wanneer ze niet actief zijn maar wel ingeplugd blijven. Dit sluipverbruik kan oplopen, dus is het aan te raden om apparaten volledig uit te schakelen of te ontkoppelen wanneer ze niet worden gebruikt.

Waar te beginnen met besparen?

Overweeg een energie-audit om te bepalen waar de grootste besparingen gerealiseerd kunnen worden. Naast besparen door efficiënter energiegebruik, is het ook mogelijk om te besparen door over te stappen op een energieleverancier met lagere tarieven. Op onze website kunt u gemakkelijk zakelijk energie vergelijken.

Leave a Reply